Bedrijfsbezoek EPC

February 24, 2020

4 Economie bezocht op donderdag 20 februari 2020 het Eco Print Center (EPC) in Lokeren in het kader van de lessen economie. Van deze hypermoderne drukkerij voor media bestaat er maar één in België, een unieke ervaring dus. Het bezoek startte met een algemene inleiding door de gids. Dit om het medialandschap waar EPC deel van is (DPGMedia) te kaderen. Zij drukken onder andere Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo, Goed Gevoel… Er werd ook uitgelegd waarom EPC anders is dan de andere drukkerijen. Het printen gebeurt op een zeer ecologische manier. Er komen geen schadelijke ‘solvents’ meer aan te pas, omdat men drukt met siliconen op de drukplaten. Hierdoor ontstaat ook een tweede groot voordeel: er hoeft geen water meer gebruikt te worden bij het drukken. Dat bespaart maar liefst 3500 liter water per drukcyclus! Ook de inkten die gebruikt worden zijn veel milieuvriendelijker dan vroeger. Ook het papier is gerecycleerd of bestaat uit andere materialen dan hout. Zo leerden we dat men andere technieken probeert om papier te maken. Er worden vezels uit grassen of graanstengels gebruikt voor het maken van papier.

Dan was het tijd om in de productieruimte zelf te gaan. Van de stockageruimte waar de heuse balen papier opgeslagen worden over de pre-press (voorbereiding drukken) naar de uiteindelijke ruimte waar alles gedrukt wordt. Het papier vloog met een immense snelheid door de persen en in een mum van tijd kwamen honderden kranten uit de drukpersen.

Wat ons opviel bij dit bezoek is hoe alles zeer geautomatiseerd verloopt. Er komen nog amper mensen aan te pas. Het volledige drukken kan bijna zelfstandig gebeuren door machines. Technici maken dat alles in goede banen blijft lopen.

We danken graag onze gids Jos voor de deskundige uitleg. Tot volgend jaar!

 

S. De Moor

 

 

 

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Pinnen op Pinterest
Delen op Google+
Please reload

Meest bekeken post

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente posts

June 29, 2020

Please reload

Archief
Please reload