Oud-leerlinge en actrice Lynn Van Royen

Kan je even kort je schoolloopbaan schetsen bij DvM Humaniora?

Ik ben mijn eerste jaar daar begonnen in ‘de moderne’ en koos later voor economie-moderne talen met een uur (of waren het er 2?) Spaans.

 

Waarom heb je toen voor DvM gekozen? Was dit je eigen keuze of gestuurd van thuis uit?

Mijn moeder stelde me een aantal scholen voor, en we zijn naar meer dan één opendeurdag geweest, maar bij DvM had ik zelf het beste gevoel. Het is in overleg gebeurd dus, niets gedwongen. ;-)

 

Wat waren je favoriete vakken?

Dat hing vaak toch af van de leerkracht, als ik er zo aan terug denk.

Maar economie, Nederlands, geschiedenis en godsdienst vond ik altijd zeer interessant.

 

Welke vakken deed je minder graag?

Wiskunde, chemie, fysica. Haha, er is duidelijk een lijn in terug te vinden!

 

Welke leerkrachten kan je je nog herinneren en waarom?

Mevrouw Van Vaerenbergh, omdat ik haar persoonlijk ken, maar los daarvan, is dat zo een ongelofelijk warme, lieve vrouw. En ik weet nog dat ze het voor me opnam bij een ‘vergadering’ onder de leerkrachten.

Ik heb een nogal kwade/ernstige blik als ik met iets bezig ben, zonder dat ik daarom ook echt boos ben, maar dat kwam toen anders over bij sommige leerkrachten. En zij verdedigde me toen, zei dat ik helemaal geen kwaaie was. Dat is veel waard natuurlijk. :)

Verder herinner ik me ook heel goed mevrouw Eloot, ze vertelde altijd gezellig in de les over zaken die niet per se betrekking hadden tot de leerstof. Dat waren altijd zeer entertainende lessen, én veel geleerd over economie ook.

Mevrouw Christiaens, haar droge humor, haar gevatte opmerkingen, haar duidelijke structuur. Heerlijk! En Meneer Huylebroeck, wij zaten in ons eerste jaar toen hij er ook net begon te werken, het was voor allebei het begin van de loopbaan zeg maar. Erg boeiende lessen, met af en toe eens een grap of een steek onderwater.

Heb je vaak straf gekregen, of was je eerder een brave leerling?

Ik was zeker geen stoute, het kan zijn dat ik eens op de gang moest gaan staan, maar dat zal dan misschien eerder geweest zijn omdat ik iets niet bij had. Vergeetachtig was ik wel, en dat is er eerlijk gezegd niet beter op geworden. Ik schrijf nog regelmatig zaken en afspraken op mijn hand die ik niet mag vergeten.

 

Welke studies heb je na je humaniora gedaan? Heb je dingen kunnen gebruiken uit je middelbare studies?

Ik heb na mijn humaniora een toelatingsproef gedaan in het Rits in Brussel, en mocht daar beginnen. Qua opleiding stond dat natuurlijk mijlenver van het meer theoretische in het middelbaar, in Brussel was het veeleer gericht op praktijk en spelen. Maar mijn cursus van Nederlands had ik gedurende mijn eerste twee jaar aan het Rits wel in mijn schuif liggen op mijn kot. De geschiedenis van het theater, en de stukken en schrijvers die we besproken hadden bij mevrouw Christiaens waren een perfecte aanvulling op de theorie die ik toen kreeg.

 

Heb je nog contact met andere klasgenoten van toen? Hoe reageren zij op je bekendheid?

Ja zeker, met een handjevol spreek ik nog regelmatig af. Zij benoemen wel wat ze ervan vonden, wat ze dan laatste van me zagen, maar meer wordt daar ook niet over gezegd. Ik ben nog altijd dezelfde, en het gaat al snel over andere zaken. Mijn beste vriendin uit het middelbaar is nu nog altijd mijn beste vriendin trouwens, en ondertussen zijn we meter van elkaars zoontjes. Als dàt niet schoon is! ;)

 

De meeste mensen kennen jou nu uiteraard als actrice van o.a. Beau Séjour. Wat een succes is deze serie geworden. Had je dit verwacht?

Ik had dit niet durven dromen, dat het zo’n succes zou worden. Dit overtreft alles.

Ik vond het zelf een geweldig sterk scenario, anders had ik me er ook niet aan verbonden, en de regisseurs zijn twee straffe madammen, ongelofelijk goed in hun vak. De cameraman durft al eens een ander standpunt in te nemen dan wat we doorsnee gewend zijn. Al die elementen zorgen ervoor dat er iets mooi kan ontstaan. Maar dan is het nog altijd afwachten wat het grote publiek ervan gaat denken natuurlijk. Ze zijn soms keihard met hun meningen. Maar in dit geval, amai! We zijn zeer dankbaar.

 

En als afsluiter: stel dat je echt een geest zou zijn, bij wie zou je zeker nog eens stiekem op de schoolbanken komen meeluisteren?

Haha, ewel, voor een les van mevrouw Eloot nog eens bij te wonen in ’t geniep zou ik komen rondspoken!

Interview afgenomen door Kristin Droessaert voor DvMagazine editie april - mei '17