Van 7 tot 9 mei gingen we met onze vierdes op studiereis naar Kent. Deze regio ten zuidwesten van Londen wordt omwille van het prachtige landschap ook wel de tuin van Engeland genoemd. Door een uitzonderlijk lange controle in Calais kwamen we een uur later dan gepland op Engelse bodem. Vanaf nu was alles ‘English’. De beroemde kliffen van Dover en het heuvelachtige landschap waren op hun mooist onder een prachtig blauwe hemel.

Rond de middag kwamen we aan in Canterbury, onze bestemming van de dag voor beide bussen. Op het programma stond een bezoek aan de Kathedraal, een boottochtje met historische uitleg en een stadsspel. Tegen de avond reden we naar een ‘Holiday Inn’ hotel in de buurt. Na het avondmaal ging de helft van de groep het bos in voor ‘The Animals Game’ terwijl de andere helft kon kiezen uit een aantal activiteiten binnen zoals een muziekquiz, film, …

 

De volgende dag begon goed met een schitterende lentezon en een stevig ‘English breakfast’. Vandaag werden de twee bussen opgesplitst.

De eerste groep ging naar ‘Dover Castle’. Hier kregen ze een rondleiding in een tunnelcomplex uitgehouwen in de krijtrotsen onder het kasteel. Een deel van deze tunnels werd gebruikt tijdens Wereldoorlog II als commandocentrum voor ‘Operation Dynamo’, een grootscheepse reddingsoperatie van geallieerde troepen uit Frankrijk. Een ander deel van de tunnels diende ooit als militair hospitaal. Een stevige klim bracht de groep daarna naar het eigenlijke kasteel van Dover, waar de leerlingen een Engelse spreekopdracht konden doen in een authentieke omgeving. Nog unieker was de kans in de namiddag om een ‘streetinterview’ te doen met echte Engelsman.

 

De tweede groep bracht in de voormiddag een bezoek aan ‘Leeds Castle’. Dit kasteel is erg verschillend van Dover Castle omdat het vaak aangepast werd en bewoond was tot in de twintigste eeuw. De lentebloesems en het zonnige weer maakten van de wandeling door de kasteeltuinen een heerlijke ervaring. In de namiddag deed iedereen zijn ‘Wellington boots’ aan om de typische fauna en flora te onderzoeken op Engelse stranden.

Na een omwisseling van zowel avond- als dagschema was het de volgende dag tijd om terug huiswaarts te keren. Het laatste avondmaal vond plaats op de ferry, die traditie getrouw veel meer op en neer ging dan in de heenreis. Na een vlotte rit kwamen beide bussen aan in Aalst rond half twaalf. Iedereen was moe, maar deze reis was zeker de moeite waard!

Tekst: D. Meesens // Foto's: D. Meesens & T. De Bisschop. Postproductie: S. De Moor

© 2009 - 2019 by Stijn De Moor // 2019-2020 by Kristin Droessaert - DvM Humaniora - Onderwijsstraat 2 - 9300 Aalst